JewishCom.be

Home / Niewsberichten / Eerste pagina / Het Centraal Israëlitisch Consistorie van België (CICB)

In 1808 werd het Consistorie opgericht als de centrale vertegenwoordiging van het jodendom. Het grondgebied van het toekomstige België maakte toen deel uit van het Franse keizerrijk.
In 1832, onmiddellijk na de onafhankelijkheid van ons land, ontstond het Centraal Israëlitisch Consistorie van België, als opvolger van de napoleontische instelling.
Het CICB waarborgt, in het ganse land, de belangen van de joodse gemeenschap .
Het behandelt o.m. religieuze kwesties, onderwijsproblemen en strijd tegen het antisemitisme. Op alle vlakken die de joodse gemeenschap aanbelangen is het Consistorie actief aanwezig. Het waakt ook, heel in het bijzonder, op het nemen, door de overheden, van de doeltreffende veiligheidsmaatregelen en dat overal in het land.
Het Centraal Israëlitisch Consistorie van België is de officiële vertegenwoordiger van het Belgische jodendom.
Diverse joodsgerichte instellingen werden bedacht en opgericht door voorzitters van het Consistorie, o.a. het Joods Museum van België te Brussel, het Joods Museum van Deportatie en Verzet (Kazerne Dossin) te Mechelen en het Studententehuis te Brussel.
Het Consistorie is een ethische autoriteit. Het heeft steeds geijverd voor de joodse maatschappelijke integratie en is aldus een voorbeeld voor andere, recentere, religieuze minderheden in ons land.
Het CICB speelt verder een fundamentele rol in de interlevensbeschouwelijke dialoog.
Het Centraal Israëlitisch Consistorie belichaamt de joodse gemeenschap van België in haar diversiteit.