JewishCom.be

Home / Niewsberichten / Eerste pagina / De jaarlijkse herdenkingsplechtigheid te Boortmeerbeek vond dit jaar opnieuw plaats na de onderbreking omwille van de covid-pandemie

Tijdens W.O.II werden joodse mannen, vrouwen en kinderen met treintransporten vanuit de Mechelse Dossinkazerne naar Auschwitz gedeporteerd.OP 19 april 1943 werd het XXste Transport op de spoorlijn tussen Boortmeerbeek en Haacht door drie jonge Brusselaars Robert Maistriau, Jean Franklemon en Yura Livschitz tot stilstand gedwongen. Zeventien gedeporteerden konden in Boortmeerbeek uit die trein ontsnappen en in het geheel 241 mensen tot de Duitse grens. Nergens in Europa is tijdens W.O.II dergelijke bevrijdingsactie op een transport naar de nazikampen uitgevoerd.Het gemeentebestuur van Boortmeerbeek herdenkt elk jaar sedert 1993 deze gebeurtenis. Dit jaar vond de herdenkingsplechtigheid plaats op zondag 10 april aan het gemeentehuis te Boortmeerbeek in aanwezigheid van de Burgemeester Karin Derua, van de voormalige Burgemeester en coördinator van de plechtigheid Michel Baert, een vertegenwoordiger van de Ambassade van Israël, Schepenen en leden van de Gemeenteraad van Boortmeerbeek en van verschillende buurgemeenten, oud-verzetsstrijders, oud-gedeporteerden en ondergedoken kinderen, vooraanstaanden  van de joodse gemeenschap alsook de directeur van Kazerne Dossin.Het werd een bijzonder geslaagde plechtigheid en uitstekende muzikanten luisterden de plechtigheid met prachtige en aangrijpende muziekstukken op , zoals o.m. het partizanenlied en het thema van Schindler’s List.